Dit blog schrijf ik vanuit het perspectief van een drukke ouder, met kinderen, een baan en een huishouden.
Het gaat over de wekelijks, zo niet dagelijks, terugkerende malaise van het bedenken van de avondmaaltijd. Altijd weer een uitdaging, de ene keer gaat het makkelijker dan de andere. En als je kinderen zich er mee gaan bemoeien wordt het helemáál lastig! Want ja, dan ligt de verleiding om ze hun lievelingseten te geven op de loer, scheelt je ook weer een avond bedenken. Of dan moet je naar de supermarkt, uiteraard pas om 17.00 uur. Of erger nog, met gierende banden vanuit je werk, met honger bepalen wat het gaat worden (let op snoep-koop-gevaar) en als je dan de kinderen van de bso haalt, zijn zij het uiteraard niet eens met de diner-keuze.
Nu schets ik het wellicht wat overdreven, maar ik kan me niet voorstellen dat niemand zich hierin herkent.
Meerdere wegen naar Rome
Ik ga vandaag in op drie manieren om de avondmaaltijd-rituelen minder stressvol te maken. Alsnog doet iedereen het natuurlijk op zijn of haar eigen manier. Maar, mocht je de diner-voorbereidingen als vervelend, moeizaam of irritant ervaren, probeer dan eens één van deze opties! Proberen kan altijd, terug naar het oude is zo gepiept.
1. Standaard ingrediënten in huis
Je zorgt dat je altijd wat in de vriezer hebt. Denk hierbij aan spinazie of andere diepvriesgroenten. Een pakje zuurkool of ingevroren Italiaanse roerbakgroenten. Zo kun je altijd een maaltijd op tafel toveren. Zorg ook voor de basics, olijfolie, bloem, melk, rijst, pasta, couscous, aardappelen, en zo. Dan heb je in ieder geval nooit niks in huis.
2. Veel halen tijdens de weekboodschappen
Als je in ieder geval eens per week gaat voor veel boodschappen, maar je wil niet alles bedenken voor de hele week, haal dan in ieder geval genoeg voor 4 dagen. Genoeg groenten, rijst, aardappelen, ui, knoflook, tomatensaus, en vlees, vis of vega. Vergeet de eieren niet. Op deze manier kun je on-the-spot wel bedenken wat je gaat maken, je hebt altijd wat in huis. Kun je zelfs de kinderen laten kiezen of je partner aan het werk zetten als je laat bent.
3. Weekmenu maken
Dit is mijn favoriet. Maar ja, ik ben dan ook wel een planner in hart en nieren.
Neem elke week een uurtje de tijd om voor vijf (of zes) dagen op te schrijven wat je gaat eten. Zo kun je rekening houden met aanbiedingen, even een weekje gezond doen en afspraken die je in de avond hebt bijvoorbeeld. Het is dus handig als je je agenda erbij houdt, zodat er, als er kinderen zijn die moeten sporten op een avond, er iets makkelijks gemaakt kan worden. Check ook elke week even of er restjes in de vriezer zitten, dat scheelt ook weer. Ingrediënten combineren, zodat je niet de helft weggooit, ik zie zelf alleen maar voordelen. Hier maak je dan een boodschappenlijst van, of je bestelt het online. En klaar is kees, je hoeft niet meer dan één à twee keer per week naar de winkel.
Uiteraard heeft niet iedereen zin om een week van te voren te bepalen wat je eet. Maar, je kan ook avonden wisselen, of op een vrijdag ‘we kijken wel even’ opschrijven in je weekmenu. Of iets maken en invriezen, omdat je tóch bij de buren ging eten.
Niet te streng
Wees niet te streng voor jezelf, maar probeer het gewoon een tijdje. Laat huisgenoten meebeslissen in wat het menu wordt, en houd je aan de planning. Je zal zien dat het rust geeft!! En het is voordeliger. Win-win!
Hoe doen jullie dat? Laat het me weten in de reacties!
En als ik je een keer moet helpen met een opzetje, of je wil sparren over dit onderwerp, je kunt me altijd mailen of bellen! Via Instagram ben ik ook goed bereikbaar. Check mijn Insta via de volgknop op mijn website!
0 reacties