Het is winter, pokkenweer, koud, lockdown, wat gaan we doen? Knutselen! Tekenen! Schilderen!
Hartstikke leuk. Voor het ene kind wat leuker dan voor het andere, voor de ene ouder wat leuker dan voor de andere. Het ene kind bedenkt de meest creatieve dingen, knutselt volledig zelfstandig en vindt alles fantastisch, het andere kind heeft er moeite mee en wil na twee verfstreken al weer opruimen. Of tv kijken. De ene ouder draait zijn of haar hand er niet voor om, de ander heeft de steunpilaar die Pinterest heet echt nodig en durft geen wc-rol weg te gooien, want dan is je knutselmateriaal op. Hoe dan ook, ieder knutselt op zijn manier.
Het mooie eraan is, dat ook elk kind even trots is op zijn of haar knutsel, hoe kort of hoe lang er ook aan gewerkt is. En iedere ouder kent ook wel de trotse gevoelens bij de eerste pennenstreken die toch écht op een poppetje lijken! En die trots, bij beide partijen, zorgt er wel voor dat het lastig is om na geruime tijd in het zicht te hebben gehangen, afscheid te nemen van deze mooie creaties.
Next-Level
Naast de mooie verf creaties en de geknutselde wc rollen, heb je ook nog de next-level knutsels. En dan heb ik het over de Vaderdag en Moederdag knutsels. Wat doe je daar nou mee? Die stenen asbak of dat spiegeltje gaan niet écht in gebruik genomen worden. Maar ja.. Gewoon weggooien? Dat is zonde. Bovendien, is toch leuk voor later? Kortom, op deze manier is je huis 12 Vader- en Moederdagen later helemaal bedolven onder de tekeningen en knutsels. Alles bewaren is dus geen optie.
Hoe dan wel?
Allereerst is creativiteit heel goed voor de ontwikkeling van je kind. Dus, blijf dit ten alle tijden stimuleren. En de tekeningen mogen zéker geshowd worden! Kies hiervoor een vaste plek in huis. Bij ons is het de deur van de woonkamer naar de hal. Schoolwerkjes, knutsels, alles wordt hier opgehangen. Ik zie ook veel prikborden bij mensen thuis, ook top! Of op een verwarming, is dat lelijke ding ook een stuk leuker om naar te kijken. Bovendien kun je dan ook goed de jaarlijkse thema’s langs zien komen. In de herfst hangen er bladeren-knutsels en de Kerstman en de paashaas komen ook voorbij.
Opruimen
De volgende stap is, het leegmaken van het prikbord/de deur als-ie vol is. Dit is een goed moment om het te hebben over de werkjes met je kind. Het is belangrijk dat je ze leert dat je niet alles kunt bewaren. Dus maak gelijk keuzes met ze! Je mag de twee mooiste kiezen en die bewaren we nog even. Vervolgens zorg je dat je een vaste plek hebt waar de tekeningen liggen. In een la, in een schoenendoos op zolder, maakt niet uit. Als het maar opgeborgen is. En dan kan er weer met een schoon prikbord geknutseld worden!
Moeilijke items
Natuurlijk zijn er lastigere items. Mijn dochter had voor de herfst een mooie paddenstoel van klei gemaakt, beschilderd, op een houten plank gelijmd, met eikeltjes en dennenappels erbij. Echt leuk! Maar nadat het een maand in de vensterbank had gestaan, is het toch echt tijd om er iets voor te bedenken. Toen ik zei dat het weg kon, was ze het er niet gelijk mee eens. En dat snap ik! Maar toen het ook een optie was dat ze met die paddenstoel op de foto mocht, zodat de paddenstoel ook in het fotoboek kwam, was er geen probleem meer! Ze mocht zelf ook een foto maken, en we hebben hem samen in de kliko gedaan. Gelukt! Ik blij, zij blij.
De la is vol…
Wat als de lade met tekeningen vol is? Dan is er weer een moment van keuzes maken. Betrek ook hier je kind bij. Als er door je kind zes tekeningen worden aangewezen om te bewaren en je vindt dat nog te veel, probeer de keuze dan nog specifieker voor hem of haar te maken. Welke vind je het mooist? Deze of deze? Dan mag de mooiste bewaard blijven (leg de nadruk op wat mag blijven, niet op wat weg moet!) En als je dan een map of een doos op zolder hebt staan voor de aller aller mooiste, kun je die samen gaan opbergen.
Stiekem weggooien?
Daar ben ik geen voorstander van. Ze mogen leren dat je afstand kunt doen van spullen. En als het echt prachtig is, maak je er een foto van! Zo kunnen we de herinnering houden en de tekening weg doen. Hiermee kun je voorkomen dat je kind later te veel waarde gaat hechten aan materiële zaken.
En ja, ik wil zelf ook wel eens een tekening bewaren, bijvoorbeeld het eerste poppetje wat ze tekenden. Daar schrijf ik dan de datum en de leeftijd achterop, en die gaat ook in de bewaardoos op zolder. Leuk voor later. Maar stapels met tekeningen van school en thuis door je hele huis? Dat zorgt voor onrust.
Lukt het jou om je kinderen hierin mee te nemen? Of herken je veel hiervan en wil je graag dat ik eens meekijk? Je weet me te vinden!
Super tips!!! En dat van de foto maken van een werkje, smart!
Wat een goed stuk weer. Heel leerzaam. Ik ga ermee aan de slag