Soort bij soort, helpt bij zoeken en bij vinden

8 jan 2021

Dat klinkt makkelijk he? Soort bij soort. Maar is dat wel zo makkelijk? Denk bijvoorbeeld aan je Labello, je pennen, gekregen visitekaartjes, het karretjesmuntje, een armbandje, zomaar een greep uit het mandje dat op het tafeltje in de hal staat. Hoeveel van die mandjes heb je? En zou het niet zomaar kunnen dat dáár dan dus die schuursleutel of die ene mooie verloren oorbel ligt?

Categorie Overig

Ik hoor je denken; Categorie? Heet dat niet gewoon een rommelbak? Het is overigens wel meestal de eerste plek waar je zoekt.. Maar de grote vraag is, geeft het je onrust? Ik zie in mijn werk dat er veel mensen zijn die zich storen aan de vele bakken en manden met ‘Overig’.

Iedereen heeft van die mandjes, toch?

Nou was ik laatst bij mijn vriendin. Heel terloops vroeg ze me of ik haar niet eens van die manden Overig af kon helpen. Nou natuurlijk wil ik dat, kom maar op. Allereerst moet er vermeld worden dat ze in een appartement in Amsterdam woont, een garage, een schuur en een zolder is niet beschikbaar. Dus, creativiteit is vereist. Ten tweede zijn deze mandjes voornamelijk ontstaan tijdens een verbouwing of een snelle opruimsessie.

Dat zoek ik later wel uit.

Heel herkenbaar, want bij zo’n verbouwing denk je inderdaad huphup, en dat zoek ik later wel uit. Maar dat gebeurt dus niet, want wat moet nou bij wat? En wat is de meerwaarde van het uitzoeken?

En daar komen de categorieën!

Toen gingen we de inhoud van de mandjes doornemen. En het leuke was, toen duidelijk werd dat ze zelf categorieën mocht bedenken die voor haar handig waren, viel het kwartje. Het gaat erom wat voor haar werkt, niet hoe ik het thuis zou doen. Dus de kabels en de snoertjes bij elkaar, de Labello bij de make-up en de visitekaartjes in een klein bakje bij het bureau. Zo ging ze zelf nog even door en aan het einde van de dag kreeg ik een appje dat alle manden Overig waren verdwenen en alles gecategoriseerd was! Wat een rust.

Wat levert het op?

Als organizer denk ik automatisch in categorieën. Als eerste vraag ik mezelf af, waar hoort dit? En als ik daar dan geen antwoord op heb, bedenk ik een nieuwe plek voor een nieuwe categorie. Mijn advies is, maak hier tijd voor! Hierdoor kun je sneller zoeken, of zelfs stoppen met zoeken. Gewoon iets pakken als je het nodig hebt. Heerlijk! Nog één extra tip, breng je huisgenoten van deze veranderingen op de hoogte. Anders blijf je bezig..

Als je dat nou zelf niet lukt, of je hebt net als mijn vriendin gewoon even een frisse blik nodig, bel me dan. En als je het gaat proberen maar je hebt nog een vraag, stel die dan hieronder! Succes!!

2 Reacties

 1. Claudia

  Ok ok…. zeker het over -denken waard en eens inventariseren hoeveel ‘overig’ wij hier thuis hebben! ???? Let you know!

  Antwoord
  • esther

   Dát is leuk om te horen! Ik ben heel benieuwd. Succes!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij voor meer inspiratie!

Esther Seignette
Professional Organizing

Hilvertsweg 281, 1214 JG Hilversum
KvK 75296144