De indeling van je keuken – appeltje-eitje of niet?

22 jan 2021

Je gaat koken, zo aan het einde van de dag. Snel, want je moet op tijd weg om te sporten, of de kinderen moeten op tijd naar bed. Je gebruikt niet heel veel pannen, maar het loopt verre van soepel. De vaatwasser is nog vol met schone vaat, overal staat iets, vieze theekoppen, de rommel wordt alleen maar groter! Je raakt gefrustreerd, want je probeert nu echt alles tegelijk te doen. Vaat opruimen, groenten snijden, afgieten, vis bakken.. AARGH!

En als je dan hebt gegeten, is het net alsof je de keuken ineens een grote schoonmaakbeurt moet geven! Dat was niet echt de bedoeling. Hoe komt dit nou toch?

Logica

Een logische indeling is de sleutel. Een grotere keuken zéker niet. Als ik voor een klant een keukenindeling maak kijk ik naar de meest voorkomende handelingen. Vaatwasser uitruimen, koken en thee of koffie zetten. Het leuke is, de logica zelf is voor iedereen anders. Maar je kan niet anders dan concluderen dat het handig is om de borden naast de vaatwasser te zetten, de glazen naast de kraan en de peper en zout naast je fornuis. Dan is de eerste stap al gezet!

Vaatwasser

Ga eens voor je vaatwasser staan en bedenk waar je alles uit de vaatwasser moet opbergen. Moet je veel lopen? Of veel letterlijker nog, moet je veel stappen zetten? Dat belemmert dus. En nee, het is niet erg om de wijnglazen in een mooie kast te zetten in de woonkamer. Maar als je hele servies daar staat, ruim je ook niet meer ‘even’ je vaatwasser uit.

Koken

Wat gebruik je het meest tijdens het koken? En staat dat wel het dichtst bij? Dit klinkt zo makkelijk, I know. Maar wees eerlijk en kijk eens door deze kritische bril naar je keuken. Als je snel een pannenlap nodig hebt voor je hete pan, kun je hem dan gelijk pakken? Zo ook de kruiden! En je aanrecht hoeft natuurlijk niet heel erg groot te zijn, een flesje olijfolie past er altijd wel op.

Effect

Het resultaat merk je meteen. Je kan efficiënter werken in de keuken, je ervaart een stuk minder frustratie en het is sneller opgeruimd en aan de kant. En kijk ook eens naar grote apparaten in de keuken. Moeten die daar staan? Kun je dat makkelijk pakken? Of moet dan eerst de hele kast leeg? Er is zoveel winst te behalen in de keuken!

Ben jij blij met de indeling van je keuken? Of kan ik je misschien een keer komen helpen met een frisse blik? Neem contact met me op en we kijken samen wat ik voor je kan doen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij voor meer inspiratie!

Esther Seignette
Professional Organizing

Hilvertsweg 281, 1214 JG Hilversum
KvK 75296144