Kinderen en speelgoed. Een fantastische combinatie. Goed voor ontwikkeling, fantasie en vermaak. En dan is december natuurlijk helemaal hét moment om de voorraad eens aan te vullen! De kinderen hebben altijd wensen, worden overprikkeld door speelgoedboeken waar al het speelgoed van de wereld in staat, verlanglijsten maken, aankruisen, noem maar op. Dus cadeautjes bedenken is niet zo moeilijk! En met een beetje geluk zijn ze ook nog jarig in deze tijd, dan is een overload aan speelgoed helemaal gegarandeerd
Tot een ieders grote spijt, denkt de goedheiligman alleen aan de kinderen. Dus een nieuwe kast voor al dat speelgoed zal niet in de ouderlijke schoen verschijnen! Daar moet dus iets op gevonden worden.
Waarom is het zo lastig?
Ten eerste komt er steeds nieuw speelgoed bij. Opa en oma komen op visite, een behaald zwemdiploma, allemaal redenen om te verwennen. En dat is goed, leuk zelfs! Maar dat zorgt wel voor meer spullen. Ten tweede worden ze steeds groter en raken ze op speelgoed uitgekeken. Dus voor dat je het weet, ligt de helft van de kast vol met speelgoed waar niet mee gespeeld wordt. Ten derde zijn kinderen niet zo gestructureerd als volwassenen. Snel afgeleid, met vijf dingen tegelijk spelen is een makkie. Dus het hele principe van ‘eerst iets opruimen voordat je wat nieuws pakt’ kan nog lastig zijn.
Hierbij dan ook vijf tips om het opgeruimd te houden!
Geef al het speelgoed een vaste plek.
Maak een aparte speelgoedkast, of een mand, een kist met verkleedkleren, noem maar op. Het kan enorm helpen om de kinderen te laten meedenken over de vaste plek. “Waar zou jij dit opruimen?” “Is dit een handige plek? Kun je er dan goed bij?” En probeer de plastic bakken met ‘overig speelgoed’ te vermijden.
Zorg dat je extra lege ruimte hebt in de speelgoedkast.
Dus dat er altijd nog wat bijpast. Anders heb je na elke verjaardag of Sinterkerst weer een probleem. Als je alles precies pas volstopt wordt het inrichten van de kast een puzzel op zich zelf.
Ruim samen met je kinderen op.
Het is ook van belang om uit te leggen wat opruimen betekent! Alles terugleggen op z’n eigen plek. Als ze goed hebben geoefend, weten ze dus zelf waar alles hoort en kunnen ze uiteindelijk zelf opruimen. Hiermee leg je ook de basis voor later!
Leer je kinderen afscheid nemen van spullen en tekeningen.
Stiekem weggooien vind ik persoonlijk niet zo’n goed idee. We kunnen niet alle tekeningen van de wereld bewaren. Praat hierover met je kinderen. Als je niet meer met het speelgoed speelt en liever iets anders kiest, kunnen we het misschien geven aan kindjes die het nodig hebben?
Maak gebruik van een opruim muziekje!
Dat kan natuurlijk elk willekeurig swing nummer zijn, maar het is een goed idee om steeds het zelfde nummer te gebruiken. Hierdoor herkennen ze het en weten ze precies wat de bedoeling is. Het nummer Opruimen van Dirk Scheele vind ik persoonlijk vrij geschikt.
Succes! En heb je nog iets toe te voegen aan mijn tips? Dan hoor ik het graag!
De plastic troep verdwijnt wel ‘stiekem’ in de vuilnisbak hoor! 😉
En op een gegeven moment hebben ze genoeg, niet? Het leukste blijft bij ons toch de stiften, verf en klei.
Ja, stiften en klei is altijd goed! En verf vinden zij inderdaad ook te gek. Wat ik er van vind valt wat verf betreft nog te bezien… 😉
Hahah zo herkenbaar en goede tips! Ik ben ook helemaal van het alles moet een plek hebben. Nu wordt alles nog doorgeschoven naar mn 2e kindje, maar daarna moeten we wel echt ergens afscheid van spullen gaan nemen :p. Ik vind dat Opruimlied wel een topidee 😀
Alles doorschuiven naar een eerste kindje van iemand anders kan ook altijd he? Misschien kun je het dan doorgeven in een bak, dan heeft het in andermans huis ook gelijk een plekje!