Hoe ik elke dag met een relaxed gevoel mijn huis binnenstap

29 dec 2020

De hal, gang, vestibule, keuken, waar kom jij je huis binnen? Ik woon in een fijn, oud huis, met een vestibule. Fijn om de kou tegen te houden, maar dé plek om je jas neer te gooien en de deur dicht te doen. Schoenen uitschoppen, tas neerzetten, hup, deur dicht. Handig hé? Tenzij je natuurlijk met twee boodschappentassen, een natte jas en een jengelend kind snel-snel naar binnen wil en bijna je nek breekt over de uitgeschopte schoenen van gisteren. Je raadt het al, het is een goed idee om de hal op te ruimen en opgeruimd te houden.

Wat staat er eigenlijk allemaal in de hal?

Jassen, schoenen, uiteraard. Maar.. tassen, mutsen, sjaals, paraplu’s (die graag omvallen), kinderjassen, rolschaatsen, sloffen, laarzen, sportspullen en met een beetje pech ook nog een buggy of een kinderwagen. Zo heb ik gemiddeld genomen wel alles gehad, niet? Ik vond het thuis de moeite waard om hier even goed over na te denken, zodat ik niet per definitie overprikkeld mijn huis binnenkom.

Jassen

Laat ik even uitgaan van mijn eigen hal, dan kun je als lezer eruit halen wat van toepassing is.
Onze jassen. Voor mijn lief een leren jack, een tussenjas, een warme winterjas en een hardloopjasje. Voor mij een winterjas, een regenjas, een spijkerjack en een vest. Dus, een kapstok met vijf dubbele haken is genoeg. De meiden hebben allebei een winterjas, een regenjas en een tussenjas. Dus drie dubbele haken voor de kinderkapstok is genoeg. In de zomer gaan de winterjassen naar zolder, dat scheelt veel ruimte! En dan mag er weer een luchtig zomerjasje naar beneden natuurlijk.

Schoenen

De schoenen die wij veel gebruiken staan beneden. De rest boven in de kast. Voor de meiden hebben we een paar laarzen, een paar gympen en een paar winterschoenen. Na lang zoeken heb ik een ontzettend handig schoenenrek gevonden, tweedehands. Alle schoenen die op de gang mogen, MOETEN ook op het rek passen. Anders is het te veel. Zo voorkom je echt een verzameling en kun je het opgeruimd houden.

Overig

Paraplu’s, twee is genoeg. Misschien nog een reserve plu in de schuur? Tassen kan ik aan het schoenenrek hangen. Handig he? Een apart tassenhaakje in je hal is ook een optie. Een mutsenmandje, een handschoenenmandje en een bak voor skeelers en sloffen. Er wordt in ons huis nog niet echt veel gesport, dat scheelt. Wellicht als je kids op hockey, voetbal, paardrijden hebt moet je daar nog even extra over nadenken. En ik ben heel blij dat we van de buggy af zijn! ?

En hoe pas je dit nou zelf toe?

Begin met nadenken over wat er over het algemeen in een hal hoort volgens jou. Dus even los van wat je NU allemaal in de hal hebt staan. Denk dan eens na over wat je nodig hebt en gebruikt. Een lijstje schrijven hiervoor zorgt voor orde in je hoofd. Geef nu alles een vaste plek en stel ‘regels’ voor jezelf. Bijvoorbeeld niet meer dan 4 paar schoenen per persoon in de hal. Spullen die gestrand zijn in de hal kun je wegdoen of doneren. Of op de juiste plek leggen natuurlijk.

Netjes houden.. Hoe dan?

Als ik ga stofzuigen is dat hét moment om de boel strak te trekken. En bij de seizoenswisseling komen de slippers naar beneden en gaan de winterjassen naar boven. Zo blijft het opgeruimd en rustig bij binnenkomst, ook voor je gasten!

Laat je me weten of het werkt bij je?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij voor meer inspiratie!

Esther Seignette
Professional Organizing

Hilvertsweg 281, 1214 JG Hilversum
KvK 75296144